Put svile kroz centralnu Aziju do Kine

Karavansaraj je nastao i razvio se kao urbanistički objekat gradjen na trgovačkom putu na velikim prostorima oivičenog Sredozemnim morem, Arapskim morem, Pakistanom i Indijom, potom Kinom, Rusijom i na kraju kruga Kaspijskim i Crnim morem.

Unutar tog prostora uobličava se oblast koja se imenuje kao Centralna Azija! Po sredini te oblasti pre više stotina godina odvijao se trgovački put koji je povezivao Evropu, Malu Aziju i Kinu.

Po engleskoj klasifikaciji Centralna Azija obuhvata teritorije Kazahstana, Kirgizistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana (potpuno je očigledno da su sve ove države bile do 1990 deo Sovjetskog Saveza).

Američka klasifikacija je nešto drugačija i obuhvata i zapadnu obalu Kaspijskog mora i države Azerbejdžan, Gruziju i Jermeniju.

Po zapadnim klasifikacijama oblasti se definišu kao Centralna, Južna, Istočna i Jugoistočna Azija. Očigledno nedostaje Severna i Zapadna Azija …

Neki istoričari taj prostor nazivaju i “pupak sveta”. Povučeni time i u želji da predočimo naše razumevanje kultura i društava Centralne Azije tokom meseca jula obratićemo veću pažnju na taj prostor preko putopisnih, igranih i dokumentarnih filmova i tradicionalne i nove muzike.

U dva ciklusa dokumentarnih filmova tokom meseca jula prikazaćemo i obode ovog prostora – Kinu i Butan koji i danas svojim uticajima doprinose bogatstvu i raznolikosti medju ljudima.

Pratite naš program!