Johnny Cash / JC

Da li obraćamo pažnju na život pevača ili samo slušamo njegove pesme?

Naravno da je najvažnija izvodjačko umeće pevača, ali ponekad je potrebno pročitati na jednom mestu, a dovoljno je i sažeto i kratko, važna mesta privatnog života da bismo razumeli šta pesnik i pevač žele da nam kažu i zašto nam svoju istinu na taj način izgovaraju.

Možda je najbolji primer za ovaj pristup život muzičke legende američke muzike – pevača Džoni Keša (Johnny Cash).

JOHHNY CASH *KRATKA BIOGRAFIJA

Johhny Cash je rodjen 1932 godine u Arkansasu kao J.C. Cash i tek kasnije je promenio ime u John pa onda u  Johhny. Otac je bio strog, disciplinovan, nepopustljiv, tvrd – bio je baptistički propovednik u crkvi.

Kad je imao 12 godina njegov brat gine nesrećnim slučajem, i otac okrivljuje Casha za smrt. Taj dogadjaj ostavlja duboke tragove u duši deteta …

Kao mlad napustio je rodno mesto i otišao u fabriku automobila da radi na traci. To mu se nije dopalo pa se prijavio u vojsku, bio je šifrant i radio na prislušnim uredjajima. Bio je najbolji medju vojnicima pa je prebačen u Zapadnu Nemačku. Pred odlazak u Evropu upoznaje devojku Vivian, i nastavlja vezu sa njom pismima.

Kad se vratio iz Evrope zaposlio se kao prodavac u trgovini ali nije bio zadovoljan, želja da bude pevač je bila istrajna i jaka. Upoznao je Luther Perkinsa i Marchall Granta i napravio Tenessee Three. Započeli su turneje od 1954 godine i ubrzo se preselili u Memphis gde je upoznao Elvisa Prislija. Decembra 1954 Elivs je snimio It’s Allright Mama za firmu Sun Records. Cash je već od 1956 gost na televiziji sa pesmom koja ga je proslavila – I Walk The Line.

Elvis ga upućuje na vlasnika firme Sun i on sledeće godine potpisuje ugovor. Izdaje prvi singl Hey Porter i potom nekoliko singl ploča do 1958 kad ga preuzima Columbia Records.

Uvek je težio da peva ono što je njemu važno i značajno, autentično kao poruka! Nije mario za zabavni karakter pesama i nije jurio hitove.

Beskrajne turneje i koncerti ga odvajaju od Vivian, usamljenost i iscrpljenost vodi ka upotrebi amfitamina – narkotika u obliku tableta i kontaktu sa drugim ženama, bilo obožavateljkama ili pevačicama. .

Kad je potpisao ugovor sa Columbijom prelazi u Kaliforniju sa ženom i detetom. I tu počinje njegova prava karijera.

Pedesetih godina je gledao dokumentarni film o životu u zatvorima Amerike. To ostavlja jak utisak na njega i on već od 1959 obilazi zatvore i peva zatvorenicima.

Već 1960 je bio u zatvoru San Quentin gde ga je čuo Merlle Haggard, tada mlad prestupnik i zatvorenik. Kad je čuo Cashovu poruku o dobru i zlu odlučio je da započne pevačku karijeru kad izadje iz zatvora.

Kako je pevačka karijera rasla brak se raspadao. Prevelika upotreba stimulativa, prekomerne turneje (300 dana godišnje) i konstantne prevare sa drugim ženama su dodatno opteretile brak.

Pokušao je kao glumac u filmu Five Minutes to Live ali ga je propast filma dotukla i ubrzala sunovrat.

1962 godine upoznaje June Carter i zajedno polaze na turneju. June Carter je bila deo velike porodice kantri muzičara – Carter Family. Medju njima se razvija afera – ljubavna veza. Oboje su religiozni ali ulaze u grešnu vanbračnu vezu.

Na koncertu u Karnegi Holu Cash ne može da peva, koncert propada, June ga ucenjuje i traži da prekine – ja ili narkotici.

1964 na Newport Folk Festivalu upoznaje Bob Dylana i od tad rade zajedno. Primer njihove saradnje je Dilanova ploča Nashville Skyline.

Nastavlja sa upotrebom narkotika, 1966 ga hapse i bacaju u zatvor. Vivian traži razvod zbog svega što Cash radi, dobija razvod posle više meseci i odštetu za decu.

June Carter posle još jednog neuspeha na koncertu 1967, hapšenja i zatvora raskida sa njim uz ucenu – ili ja ili droga!

Kao da je ta 1967 bila najgora godina njegovog života – imao je samo 35 godina.

Otac June Carter, Esra Carter ga ponovo usmerava ka Bogu i normalnom životu.

U svojoj autobiografiji on piše o dogadjaju koji ga je konačno povezao sa Bogom – priča o pećini u kojoj se zaglavio i nije znao da izadje napolje! Pokušava da ostavi drogu, ide u bolnice, ali opet se vraća upotrebi stimulansa.

Njegov stvarni povratak na pevačku karijeru i uspeh u karijeri i privatnom životu počinje u januaru 1968 godine koncertom u zatvoru Folsom Prison. Cash je odavno želeo da snimi ploču u zatvoru za zatvorenike. Pripreme su trajale godinu dana i uspeh je bio ogroman.

Te godine se venčao sa June Carter i u tom braku su živeli do kraja, do njene smrti.

Sledeće godine ponavlja uspeh sa još jednim snimkom iz zatvora – San Quentin. Set pesama je sličan ali je atmosfera dinamičnija jer Cash potpuno vlada publikom.

Tokom dve godine Cash vodi JC Show na televiziji, želi da ispriča pravu priču o kantri muzici, gosti su mu poznati muzičari i pevači.

Bio je toliko obuzed hrišćanstvom i Isusom da je obišao Svetu zemlju a 1971 je snimio film o Isusu u kome je on glumio Isusa Hrista.

Kritičari su sve njegove izjave, pesme, albume i filmove o izrazito hrišćanskoj tradiciji odbijali i gurali u stranu – kao da je već tada Amerika počela da nastupa sa pozicija današnje političke korektnosti! Od početka sedamdesetih Cashova obuzetost je bila toliko jaka da je počeo da piše pesme koje su bile ispod njegovog nivoa. Albumi su se prodavali ali kad god je skrenuo ka gospelu doživljavao je odbijanje!

Smanjenje prihoda od ploča je dovelo do usmeravanja na turneje a to ga je opet dovelo do upotrebe stimulativa. I tako ukrug tokom sedamdesetih i osamdesetih … Završio je na klinici za odvikavanje ali je i tamo uspevao da prokrijumčari opijate.

Vremena su se promenila, kauboji-seljaci nisu bili u modi već gradski kauboji – Urban cowboy!

Iz duboke krize ga je izvukao Rick Rubin koji je 1993 otkupio prethodni ugovor i ponudio da Cash sam snima ono što voli. Uspeh je bio ogroman pločom iz 1994 godine – American Recordings. Cash i Rubin su nastavili izdavanje u periodima jedna ploča na svake dve godine.

Cash sam kaže – Prihvatio sam Rubina jer je verovao u mene a ja nisam u samog sebe!

Zdravlje se pogoršavalo, Cash je snimao kad je mogao. Jedna od pesama koje je maestralno izveo je Hurt … June Carter je umrla u maju 2003, Casha je to izgleda dotuklo i on je pogoršanog zdravlja umro u septembru iste godine.

Poslušajte poslednje javne reči koje je izgovorio …

Poredjaćemo smo deo diskografije Johnny Casha …