Henry Cartier Bresson

Henri Cartier-Bresson rođen je 1908. godine u Chanteloup-u u Francuskoj. U ranom dobu razvija snažno interesovanje za slikanje. 1932. godine, nakon što je godinu dana proveo na Obali Slonovače, otkriva kameru Leica. Sledeće godine predstavlja svoju prvu izložbu u galeriji Julien Levi u Njujorku. Putuje po Evropi, Meksiku i Sjedinjenim Državama i zanima se za režiju filmova. Sarađuje sa rediteljem Jean Renoir-om 1936. i 1939. godine, a tokom istog perioda režira tri dokumentarna filma posvećena španskom građanskom ratu.

1940. je zarobljen, a u februaru 1943. uspeo je njegov treći pokušaj izbegavanja. 1944. snima seriju portreta za Braunova izdanja, a 1945. režira Le Retour, dokumentarni film posvećen repatrijaciji ratnih zarobljenika i deportovanih. MoMA, Njujork, predstavlja izložbu svog dela 1947. godine, a iste godine osniva Magnum Photos zajedno sa Robertom Capom, Davidom Seimourom, Georgeom Rodgerom i Villiamom Vandivertom. Tokom naredne tri godine putuje po Aziji.

Povratkom u Evropu objavljuje svoju prvu knjigu Image a la Sauvette 1952. godine. 1954. je prvi fotograf primljen u Sovjetskom Savezu od početka hladnog rata. Zatim puno putuje i odlučuje 1974. da smanji aktivnost fotografa kako bi se usredsredio na crtanje.

2000. godine odlučuje zajedno sa suprugom Martine Franck i njihovom ćerkom Melanie, da stvori Fondaciju HCB, posebno posvećenu njegovom radu.

Henri Cartier-Bresson umro je 3. avgusta 2004. u Montjustinu.

U današnje vreme izložbenih postavki na širokoj mreži interneta vredi pogledati stranice Fondacije Herny Cartier Bressona u Parizu.

Nedelju izmedju 9. i 16.11.2020 posvećujemo kratkim crno-belim filmovima Henry Cartier Bressona.