Высо́цкий Влади́мир Семёнович

Пре неки дан је у нашем простору био млађи човек кога је привукло наше бављење руском културом. Ко се у овом граду, и поготово у ово време бави тим и на такав, старовремски, директан начин! Немате онлајн програме? Немамо!

Наравно, теме филмова Дзиге Вертова су били веома удаљени од његовог временског оквира али је био привучен начином на који је Вертов обрадио време у коме је живео!

У току разговора рекао је да је као мали слушао Владимира Висцког на плочама свог оца!

Прошло је више од 30 година од како је Мелодиа издала комплет од 21 винил плоче са снимцима концерата које је Висоцки држао између 1967 и 1978 године. Један члан нашег друштва је сакупљао целу серију и стигао је до броја 16 (!) и препустиће нам колекцију за преслушавање!

Све у свему Владимира Висоцког упознајемо случајно или ако нам неко укаже на њега! Иза њега није стајала држава, био је “лош дечко” за друштво тог времена! Иза њега су стајали читаоци његових песама и слушаоци на безбројним концертима! У стиховима на риму се могла осетити сво богатство и снага руског језика!

Кад потражите податке на Википедији добијете интересантан поглед, Wikipedia на енглеском језику га означава као совјетског глумца и песника а српска (и руска) као руског песника, глумца и певача! Тај дуалитет изједначавања совјетског и руског и даље живи у западном друштву. Владимир Висоцки је својим животом показао шта је руско а шта совјетско! Ако имате стрпљена потражите податке на руској Википедији, тамо ћете разумети какав уметник је Висоцки био!

25. јануара је обележавање датума рођења Владимира Висоцког и око тог дана и до краја месеца ћемо пустити винил плоче, редом, од 1967!

Влади́мир Семёнович Высо́цкий