Savremeno društvo izmedju distopije i utopije

Savremena društva tehnološkim napretkom (internet) i razmenom (trgovina) postaju sve više povezana. Idejama iz prošlosti su bile potrebne godine i decenije da prodru u postojeće društvene zajednice, danas sa globalnom i idejnom i tehničkom dostupnošću su potrebni meseci ili godine.

Kulturna delatnost prošlosti se vodila smerom ka poboljšanju stanja, napretku zajednice, idejama sklada, usavršavanja čoveka i bezkonfliktnog društva. Kulturna delatnost sadašnjosti podjednako izbacuje i slike nesklada, neprestanog sukoba i propadanja i slike harmonije. U pojedinim društvima Zapada slike nasilja, kataklizmi su češće nego prosvetiteljske ideje razvoja pojedinca.

Najnovije promene izazvane pojavom i širenjem virusa i zdravstveni rizici povezani sa pandemijom su ponovo pokrenuli diskusiju o budućnosti čovečanstva – primer takvog teksta je na vebsajtu turskog Yunus Emre Instituta.

Google pretraga je prepuna stavova i istraživanja, probajte i sami da se upoznate sa pitanjem daljeg razvoja ljudskog društva.

Kroz sužen izbor filmova distopijskih i utopijskih priča (bez grandioznih hitova!) koje su više intimne i sužene pokušaćemo da prikažemo obrise ovih ideja! Naravno, bez namere da ovaj izbor bude konačan ili sveobuhvatan!